≡ Menu

Хапят ли хлебарките?

Да, хапят! Хлебарките са древна група насекоми, позната още от древността. Днес живеещите хлебарки са тропични видове и само малка част са разпространени в умерения климат.

Тялото на хлебарките е с плоска форма, коремчето е широко, съставено от 10 ясни сегмента.

Хлебарките обитават влажни и топли места. Те са всеядни – хранят се с всякаква животинска и растителна храна. Някои видове хлебарки са опасни за човека, защото са преносители на паразити и болести. У нас са известни десетина вида хлебарки, между които най-известна е черната хлебарка. Това е вид, разпространен заедно с човека в жилищата му. Обитава още ресторанти и други заведения, където се приготвя храна.

По размери достига 20 – 25 мм. Женските са със съвсем закърнели, а мъжките с до 2/3 развити крила. Тялото е чернокафяво, лъскаво. У нас черната хлебарка живее и се развива предимно в жилищата, но в райони на страната с по-топъл климат се среща и в природата.

Развитието й се извършва бавно – понякога продължава много дълго. От яйцата се излюпват малки безкрили жълтеникаво кафяви ларви, които приличат по външен вид на възрастните форми. По време на развитието си линеят няколко пъти, като още след първото линеене се появяват зачатъци на крила, но добиват нормален вид едва след последното линеене. Черната хлебарка е активна нощно време. Тя е опасна за човека не само с вредите, които нанася на хранителните продукти, но предимно със замърсяването им. Черната хлебарка се крие в канали, кофи за смет и други силно замърсени места. Така тя става механичен преносител на причинители на тежки инфекциозни болести – дизентерия и други стомашно-чревни заболявания, на яйца на паразитни червеи – глисти, тении и други.

Борбата срещу хлебарките е трудна. Те трябва да бъдат унищожавани непрекъснато, и то едновременно във всички блокове и райони. В противен случай те лесно преминават от едно място на друго.

За да поръчате обработка с пръскане срещу хлебарки, дървеници, мравки, бълхи, кърлежи, оси, комари, мишки, плъхове или други битови вредители, посетете сайта или се свържете с нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!